MODULI MODERNE u Sarajevu"

Drage kolege i prijatelji,
Izuzetno zadovoljstvo mi je pozvati vas na otvorenje tematske izložbe arhitektonskih fotografija pod nazivom "MODULI MODERNE u Sarajevu".

Otvorenje izložbe je u srijedu 24. aprila 2013., u prostorijama Sarajevskog ratnog teatra, ulica Gabelina br. 16, u 18:30 sati.

Izložba je organizirana u okviru pete internacionalne konferencije H&mH CICOP.NET / ITALIJA - BOSNA I HERCEGOVINA - SRBIJA, u suradnji sa Arhitektonskim fakultetom Sarajevo, Građevinskim fakultetom Sarajevo i Modulom memorije 2013.

-----------------------------------------------------------------------
Autorica o izložbi:
„MODULI MODERNE u Sarajevu“
Urbano područje na veoma specifičan način prikazuje vrijeme i historiju, sa svim svojim manama i vrlinama. Slojevi grada se preklapaju i prepliću jedan u drugi i čine jednu koherentnu cjelinu na koju se ljudsko oko brzo navikne. U tom procesu, nažalost, počinjemo zapostavljati istinske vrijednosti i kvalitete gradnje koje "naviknuto oko" više ne percipira.
Ako izdvojimo slojeve grada ta cjelina gubi koherentnost i počinjemo uočavati različitosti. MODULI MODERNE pokazuju jedan sloj grada iz kojeg možemo mnogo da naučimo. Sa jedne strane, arhitektura moderne, sa svojim jednostavnim formama i izostankom ukrasa skormno predstavlja svoj prostor i vrijeme. Dok sa druge strane, samim konstrukcijskim elementima izražava svoju gracioznost, eleganciju i monumentalnost.
Obzirom da je arhitektura simbol prepoznavanja grada, te ima nezamjenjivu ulogu u konstruisanju osobenog izgleda grada, Sarajevo je imalo sreću da su arhitekti moderne osjećali odgovornost za svoja djela, te su na veoma skladan način interpretirali spoj prostora i vremena. Kako i akademik Ivan Štraus arhitekt piše "...najizrazitiji predstavnici bosanske arhitektonskeškole svoj su rad razvili na temeljnim vrijednostima bosanske graditeljske tradicije...".
A nama ostaje da otvorimo oči, gledamo i napokon VIDIMO.

-----------------------------------------------------------------------
Anida Krečo je rođena 1980. godine, završila Drugu gimnaziju u Sarajevu, a zatim Arhitektonski fakultet u Beču. Njene reference u domenu fotografije jesu učestvovanje u izradi dvojezične luksuzne monografije "Sarajevo – moj grad, mjesto susreta";objava fotografija u časopisu ORIS (časopis za arhitekturu i kulturu); fotografija za naslovnicu knjige „Na putu u nepoznato“; objava arhitektonskih fotografija grada Sarajeva u Arc.SM (ordine degli ingegneri e architetti della repubblica di san marino); prezentacija rada u AGD profi (magazin za arhitekturu, gradnju i dizajn); te objava fotografija u nekoliko vodiča Sarajeva i web portala.
Svoju primarnu profesiju vješto je iskombinirala sa fotografijom. U arhitektonskim fotografijama, koje su po svojoj prirodi statične, nastoji pokazati jednu dozu dinamike, te u objektima voli tražiti igru perspektiva i svjetlosti.